Perde Pilavı

Alg Farm'ın enfes Serbest Gezen Tavuk Yumurtaları ile hazırlanmış #perdepilavı ramazan sofrasına en çok yakışan sunumu ve tüm detayları ile blogta yayında!

MALZEMELER

İç Pilav için;

- 2 Su Bardağı Pirinç

- 1 Çay Bardağı Dolmalık Fıstık

- 1,5 Çay Bardağı Çiğ Badem

- Yarım Çay Bardağı Antep Fıstığı

- 1 Çay Bardağı Kuş Üzümü

- 1 Su Bardağı Eritilmiş Sade Yağ ( Tereyağ da kullanabilirsiniz. )

- 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

- 1 Çay Kaşığı Karabiber

- 1 Çay Kaşığı Yeni Bahar

- 1 Çay Kaşığı Tarçın

- 2 Tatlı Kaşığı Tuz

- 3,5 Su Bardağı Tavuk Suyu

 

Not; Kuş üzümlerini iç pilava eklemeden önce siyah suyunu bırakıncaya kadar sıcak su dolu kasede bekletelim. Siyah suyunu süzdükten sonra pilava ekleyelim.

Çiğ bademleri de pilava eklemeden önce kabuklarını soyabilmek için 2-3 dakika kadar su dolu kapta kaynatalım. Sonra suyunu süzüp kabuklarını soyalım ve pilava ekleyelim.

Eğer kabuklu ise Antep Fıstığı için de aynı soyma işlemini yaptıktan sonra pilava ekleyebilirsiniz.

 

Hamuru İçin;

- 4 Adet Alg Farm Serbest Gezen Tavuk Yumurtası

- Yarım Çay Bardağı Eritilmiş Sade Yağ ( Tereyağ da kullanabilirsiniz. )

- Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ

- 1 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi

- 3-4 Yemek Kaşığı Yoğurt

- 2 Tatlı Kaşığı Tuz 

- 6-7 Su Bardağı Un ( Yumurtaların büyüklüğüne göre, aldığı kadar un )

- 1 Kg Tavuk İncik

 

Perde Pilavı Fırın Kabını Yağlamak İçin;

- 2-3 Yemek Kaşığı Oda Sıcaklığında Tereyağ

- 1 Çay Bardağı Çiğ Bağdem

- Yarım Çay Bardağı Antep Fıstığı

 

 

HAZIRLANIŞI

 Uygun bir katıştırma kabına 4 yumurtayı kıralım. Yumurtaları çırpıcı ile çırptıktan sonra sırasıyla yoğurdu, sıvı yağı, sade yağı, sirkeyi ve tuzu ekleyip çırpmaya devam edelim. Elek yardımıyla unu içine eledikten sonra el yordamıyla karıştırıp yoğurmaya başlayalım. Ardından tezgaha biraz un serpip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tezgahta yoğuralım. Tekrardan kabın içine alıp üzerini bez ya da streç folyo ile örtelim. 10-15 dakika kadar dinlendirelim.

Tencereye tavuk incikleri alıp üzerini geçinceye kadar su dolduralım ve biraz tuz ekleyip haşlanmaya bırakalım. Haşlanınca soğumasını bekleyip didikledikten sonra iç pilav hazır oluncaya dek bekletelim.

Pirinci de sıcak su dolu kaseye koyup biraz tuz ilave ettikten sonra 10-15 dakika kadar bekletelim. Tencereye zeytinyağı ve sade yağ ekledikten sonra ilk olarak dolmalık fıstığı ekleyelim ve biraz döndürdükten sonra çiğ badem ve antep fıstığını da ekleyip birlikte biraz kavuralım. Suda beklettiğimiz pirinci süzdükten sonra tencereye ekleyelim. Ardından yeni bahar, karabiber, tarçın ekleyip 1-2 dakika kavurduktan sonra tavuk suyunu ekleyelim ve son olarak kuş üzümünü de ekleyip önce yüksek ateşte kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıp, suyunu çekinceye kadar pişirelim..

Perde Pilavı için uygun bir fırın kabını oda sıcaklığında beklettiğimiz tereyağıyla iç yüzeyinde kalın bir katman olacak şekilde her yerini yağlayalım. Sonra çiğ badem ve Antep fıstığı ile dilediğimiz gibi süsleyelim. Derin dondurucu ya da buzdolabında yağı donana kadar fırın kabını bekletelim. ( Hamuru içine koyarken süslemeler düşmemesi için. )

Dinlenmesi için beklettiğimiz hamurdan küçük bir parça alıp üzerini kapatmak için ayıralım. Kalan hamuru un serptiğimiz tezgahta merdane yardımıyla açmaya başlayalım. Ne çok kalın ne de ince olacak şekilde, mantı hamuru kalınlığında açıp yağını dondurduğumuz fırın kabının içine içindeki süslemeleri bozmamaya özen göstererek fırın kabına yerleştirelim. Pişen iç pilav ve içine eklediğimiz didiklenmiş tavuk incik ile fırın kabının içini dolduralım. Ayırdığımız hamuru da fırın kabının ağzı büyüklüğünde açarak perde pilavın üzerine kapatıp, yanlarda kalan hamurlar ile de hamur kapağının yanlarını açılmayacak şekilde birleştirelim. Fazla gelen hamur olursa yanlarından kopartarak alabilirsiniz. Fırın kabının kapağını kapatıp 20-25 dakika kadar önceden ısıtılmış 180 derece fırında kapağı kapalı olarak pişirelim. Yanlarını kontrol edip, kızarmaya başladığı anda fırın kabının kapağını açıp hamur kapağı kızarıncaya dek fırında bekletelim. Son olarak fırından çıkartıp üzerine servis tabağını kapatıp yavaşça ters düz edelim ve servise hazır hale getirelim. Biraz ılınmasını bekledikten sonra keserek servis edebilirsiniz.

  Afiyet Olsun!